Vakava silmäsairaus glaukooma yleistyy Suomessa

Kuva: Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentavilla tipoilla, laseroinneilla ja leikkauksilla.

Hoitamattomana jopa sokeuteen johtava sairaus lisääntyy Suomessa väestön ikääntyessä. Salakavalasti oireettomana etenevä glaukooma löytyy usein sattumalta. Potilaita tukee Glaukoomayhdistys ry.

Glaukooma on vakava näköhermon sairaus. Se on maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy ja toiseksi yleisin syy sokeutumiseen. Suomessa glaukoomalääkkeistä kelakorvausta saa yli 100 000 henkilöä ja arviolta yhtä moni ei tiedä sairaudestaan. Glaukoomaa nimitettiin aikaisemmin viherkaihiksi, mutta nimestä luovuttiin, sillä sairaus ei liity kaihiin. Glaukoomaa kutsutaan myös silmänpainetaudiksi, vaikka kaikilla potilailla ei silmänpaine nouse (matalapaineglaukooma).

Silmätautien erikoislääkäri Mika Harju suosittelee kaikille yli 40-vuotiaille säännöllisiä silmälääkärikäyntejä. Kuva: Silmäsairaala Valo.

Glaukooma etenee hitaasti oireettomana ja löydetään usein sattumalta. ”Koska keskinäön tarkkuus säilyy pitkään hyvänä, saattaa sairauden toteaminen viivästyä”, silmätautien erikoislääkäri Mika Harju sanoo.

Edetessään glaukooma voi aiheuttaa pysyviä näkökenttäpuutoksia, näkökentän kapenemista tai jopa sokeutumisen. Syytä glaukoomaan ei tiedetä. Sairaus yleistyy iän mukana ja sen yleisin riskitekijä on kohonnut silmänpaine. Muita riskitekijöitä ovat perimä, likinäköisyys ja diabetes.

”Näkökyvyn säilyttämisen kannalta on tärkeää havaita tauti varhaisessa vaiheessa”, Harju sanoo.

Hän suosittelee säännöllisiä silmälääkärikäyntejä kaikille yli 40-vuotiaille, etenkin, jos suvussa esiintyy glaukoomaa. Sairauden pystyy varmuudella toteamaan vain silmälääkäri.

Glaukoomaa hoidetaan alentamalla silmänpainetta silmätipoilla, laserhoidolla tai leikkauksilla. Jatkohoidossa vertaistuella on suuri merkitys. Glaukoomayhdistys ry järjestää kaikille avointa ja maksutonta vertaistukitoimintaa ympäri Suomen. Lisäksi yhdistys järjestää maksuttomia ja kaikille avoimia teemapäiviä ja silmälääkäreiden luentotilaisuuksia, jäsentilaisuuksia sekä tiedottaa glaukoomasta muun muassa julkaisemalla Glaukooma-lehteä.

LUE LISÄÄ:

www.glaukoomayhdistys.fi

Puh. 050-466 2929

Facebookissa:
Glaukoomayhdistys ry