ScenoProt-hankkeessa kehitetään uusia tuotekonsepteja. Kuvan annoksen proteiinilisänä on paistettu pehmeä hampputuote, joka muistuttaa paistettua juustoa tai kalapuikkoa. Kuva: Juha Heikkilä
Lihaa korvaavien kasviproteiinituotteiden markkinat kasvavat Euroopassa noin 7 prosentin vuosivauhtia. Kasvisruoka ja kasviproteiinit ovat suurimpia megatrendejä ruokamaailmassa, eikä kyse ole ohimenevästä ilmiöstä. Tuotteista on tullut valtavirtaa niin kasvis- kuin sekasyöjille.
Kuluttajakyselyjemme mukaan uudet elintarvikkeet kiinnostavat, ja suuri enemmistö nuorista uskoo syövänsä tulevaisuudessa enemmän kasviksia sekä kasviproteiineja”, kertoo johtava tutkija Anne Pihlanto Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Hän johtaa ScenoProt-hanketta, jossa kehitetään monipuolisempaa proteiinijärjestelmää.
Proteiinin lisäksi myös kuitu kasvattaa arvoaan kuluttajien mielessä, ja se voikin olla seuraava laajasti kiinnostava myyntiargumentti kasvipohjaisille tuotteille.
Uusia tuotteita hellästi prosessoiden
ScenoProt-hankkeessa kehitetään prosessointimenetelmiä, joiden avulla proteiinipitoisista kasveista saadaan mahdollisimman maukkaita ja käyttökelpoisia. Menetelmät ovat hellävaraisia, turvallisia ja helppoja toteuttaa. Esimerkiksi fermentoinnin avulla joillekin ihmisille vatsavaivoja aiheuttavia yhdisteitä saadaan lähes kokonaan poistettua.
Hankkeessa kehitetään myös uusia kasvipohjaisia mallielintarvikkeita. Tuotteiden pitää olla helppoja käyttää, tutun oloisia kuluttajille ja ennen kaikkea maittavan makuisia.
”Viime aikoina olemme keskittyneet öljyhamppuun. Tuloksena on esimerkiksi rakenteeltaan juustoa tai kalapuikkoa muistuttava paistopala, jauhelihan tapaan käytettävä paistomuru ja hapatettu jogurttimainen hamppujuoma”, kertoo erikoistutkija Minna Kahala Lukesta.
Proteiinin määrää lautasella ei tarvitse lisätä
Suomalaisten työikäisten proteiininsaanti riittää hyvin kattamaan ravitsemuksellisen tarpeen, mutta saamme proteiinimme liiaksi eläinperäisistä tuotteista.
ScenoProt-hankkeessa toteutetussa ruokavaliotutkimuksessa todettiin, että eläinproteiinin osittainenkin korvaaminen kasviproteiinilla parantaa ruokavalion rasvahappokoostumusta ja lisää kuidun saantia. Muutos kasvipainotteisempaan suuntaan myös vähentää selvästi ruokavalion ilmastovaikutuksia.
”Keskustelu ruokavalioista ajautuu helposti ääripäiden kinasteluksi, jossa laaja-alainen tietoon perustuva näkökulma unohtuu. Useimmiten terveellinen ja ilmastoystävällinen ruokavalio löytyy jostakin eläinperäisen ja kasviperäisen ruokavalion välimaastosta”, sanoo Anne Pihlanto.
Twitter @scenoprot / www.luke.fi/scenoprot