Liikunta lisää työkykyä ja tulosta hybridiajassa

Investointi henkilöstön liikkumiseen ja työkyvyn ylläpitoon maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Se myös kertoo yrityksen vastuullisuudesta ja parantaa työnantajakuvaa.

Työntekijän sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 350 euroa. Yleisimmät syyt ovat mielenterveysongelmat sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet, joita voidaan ennaltaehkäistä liikunnalla. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on uudistuvassa työelämässä yhä tärkeämpää. Liikunta on alihyödynnetty keino, joka parantaa sekä henkilöstön työkykyä että tulosta.

”Monesti ajatellaan, että liikunta kuuluu henkilökohtaiselle reviirille, mutta johdon pitäisi työpaikoilla ottaa se esiin ja puhua hyvinvoinnista arvostavasti yhteisissä tilaisuuksissa, viestinnässä ja keskusteluissa. Arvostava puhe muokkaa myönteistä asennetta liikuntaa ja itsestään huolehtimista kohtaan”, korostaa kehittämispäällikkö Miia Malvela Liikkuva aikuinen -ohjelmasta.

Jo pieni tauko auttaa

Liikunta ymmärretään yleensä suppeasti vain liikuntaharrastuksena. Pakataan treenikassi ja lähdetään liikuntapaikkaan harrastamaan. Liikunta on kaikkea liikettä, ja työnantajan näkökulmasta kaikki henkilöstön hyvinvointia lisäävä liike on myös rahaa.

Malvela nostaa hyvinvoinnin edistäjäksi pienet asiat, kuten aktiiviset tauot. Suomalaiset istuvat tai makaavat keskimäärin 9,5 tuntia vuorokaudessa, eikä tässä ole mukana nukkuminen. Istuminen tappaa mutta onneksi hitaasti.

”Kaikki tauot istumisessa tekevät hyvää. Riittää, että mahdollisimman usein oman työrytmin salliessa nousee ylös, venyttelee vähän ja lähtee kävelemään. Ei tarvitse fysioterapeutin laatimaa jumppaohjetta, vaan liikkua voi matalalla kynnyksellä.”

Aktiiviset tauot ehkäisevät tuki- ja liikuntaelinsairauksia, sillä ne laittavat veren kiertämään ja voitelevat nikamia. ”Liikunta parantaa myös muistia, ajatustyötä sekä keskittymis- ja oppimiskykyä. Ne ovat tärkeitä, jotta elinvoimainen Suomi saa aikaan innovaatioita ja kehittää kilpailukykyään”, Malvela jatkaa. ”Työyhteisössä kannattaa yhteisesti sopia, miten paikallaan pönötystä voi tauottaa. Tämä koskee niin työpisteellä tehtävää työtä kuin etätyötäkin. Hybridityö vaatii uudet käytännöt.”

Portaat ja työmatkat kannattaa hyödyntää

Hyvän alkuun pääsee osallistumalla 1.– 7.11. järjestettäviin Porraspäiviin (www. porraspaivat.fi). Maksuton työyhteisöille suunnattu kampanja kannustaa käyttämään portaita hissin sijaan muun muassa erilaisin portaiden läheisyyteen kiinnitettävin materiaalein.

Myös työmatkat tarjoavat paljon potentiaalia liikunnan lisäämiseen. Työmatkaliikkumisen uutena hyvänä kannustimena toimii verovapaa työsuhdepyöräetu. Joukkoliikenteen työsuhdematkalippu lisää samoin päivittäistä liikkumista, kun pysäkille tulee askelia työmatkan kummassakin päässä.

Nyt oppaan avulla liikkeelle

Uusi Liikunnalla työkykyä ja tulosta -opas auttaa pääsemään liikkeelle työyhteisön liikunnan lisäämisessä. Opas esittelee kuusi parasta liikunnallista keinoa työpaikkojen käyttöön.

Lataa ilmainen opas osoitteesta www.liikkuvatyoelama.fi